Astım Hastasının Diyet Planı: Yenilmesi ve Kaçınılması Gerek
Astım Nedir?
Astım, akciğerlerdeki hava yollarının önce büyüyüp sonra küçülerek nefes almayı zorlaştırdığı bir akciğer hastalığıdır. Solunum yollarında mukus üretimi de aşırı olabilir. Astım ve alevlenmeleri akciğer sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Sürekli hırıltı, öksürük ve nefes darlığı yaşam kalitenizi düşürebilir. Bununla birlikte, durum hastalar arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Aynı zamanda, inhalatörler ve diğer geleneksel tedaviler rahatlama sağlayabilir. Ancak ne yazık ki bunlara bağımlı hale gelebilir ve olumsuz etkilerle karşılaşabilirsiniz. Astım hastaları daha iyi bir yaşam kalitesi için diyetlerini ve yaşam tarzlarını yönetmeyi öğrenmelidir. Semptomları tetikleyen yiyeceklerden kaçınmalı ve onları hafifleten yiyeceklere yer vermelisiniz.
Astımı Olan Hastalar Nasıl Beslenmelidir?
Astım, çocukları ve yetişkinleri etkileyen ve şaşırtıcı derecede yaygın olan ciddi bir hastalıktır. Ne yazık ki astımın tedavisi yoktur ve astımı olan kişilerde kalıcı semptomlar görülür. Bunlara kronik nefes darlığı dahildir. Sonuç olarak herkesin, ama özellikle astım gibi uzun süreli rahatsızlıkları olan kişilerin iyi beslenmesi gerekir. Yeterli besin almazsanız, vücudunuz hastalığa daha yatkın olabilir. Sonuç olarak, sıklıkla astım atağını veya ciddi astım acil durumlarını tetikleyen solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede daha zor zamanlar geçirebilirsiniz.Gıda, sağlığın korunmasında hayati bir rol oynar. Bu, astımı olan kişiler için de geçerlidir, çünkü yiyeceklerin alerjilerde de rolü vardır. Gıda alerjileri ve intoleransları, bağışıklık sisteminiz gıdalardaki belirli proteinlere anormal tepki verdiğinde gelişir. Bazı durumlarda, bu astım semptomlarına neden olabilmektedir. Bununla birlikte, belirli gıda kısıtlamaları astımınızı ve genel sağlığınızı yönetmenize yardımcı olmaktadır.
Astım Hastaları Hangi Besinleri Tüketmelidir?
Bazı yiyecekler çeşitli nedenlerle astımı olan kişiler için diğerlerinden daha iyi olabilir. Yeni başlayanlar için, besin değeri yüksek yiyecekleri düşünelim. Taze meyve ve sebzeler antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir. Araştırmalara göre , iltihaplanmayı azaltmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan serbest radikalleri vücuttan çıkarmaya yardımcı olurlar.Taze meyveleri, sebzeleri ve tam tahılları vurgulayan bitki bazlı diyetler de astımlılar için iyidir. Ek olarak, süt ürünlerini ve yüksek yağlı etleri en aza indirmek astımı önlemeye ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Bir araştırmaya göre , çok yönlü, bütün, besin açısından zengin, sebze ve meyveler açısından zengin ve astım semptomlarınızı tetikleyen maddeler açısından düşük bir diyet, doğal iyileşmenin anahtarıdır. Sağlıklı vücut ağırlığını korumanıza bile yardımcı olmaktadır.
Astımı Neler Tetikler?
Fazla kilolu olmak astım semptomlarını artıran nedenler biridir. Bu nedenle dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu tür bir diyet, astım alevlenmelerini uzak tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, iyi akciğer sağlığını da destekler ve tüm beslenme ihtiyaçlarınızı karşılar. Genel sağlığınız için durumunuzu yönetir.
Astım Diyetinde Tüketilmesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Kronik bir hastalıkla mücadele etmek yorucudur ve birkaç günlük değişiklik gerektirebilir. Astım hastaları daha fazla taze meyve ve sebzenin yanı sıra antioksidan, vitamin ve magnezyum içeriği yüksek öğünler yemelidir.
Taze Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzeler açısından zengin, sağlıklı ve dengeli bir diyet astıma yakalanma olasılığını azaltabilir. Ayrıca, kalorileri düşük olduğu için sağlıklı bir kiloyu teşvik ederler. Ayrıca akciğer fonksiyonlarını destekleyen hayati elementler içerirler.Son zamanlarda yapılan bir araştırma , yüksek miktarda meyve ve sebze alımı ile hırıltılı solunum gibi azalan astım semptomları arasındaki bağlantıları da keşfetti. Beta-karoten ve C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Çok fazla meyve ve sebze, özellikle elma ve portakal yiyen kişilerin astım veya hırıltılı solunuma yakalanma olasılığı daha düşüktür. Bir araştırmaya göre, muz çocuklarda hırıltı prevalansını azaltabilir. Akciğer fonksiyonlarını iyileştirebilen antioksidan ve potasyum seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Brokoli, çilek, yapraklı yeşillikler, kavun ve avokado, diyetinize dahil edilmesi gereken hayati meyve ve sebzelerdir.
Magnezyum Bakımından Zengin Gıdalar
Düşük magnezyum seviyeleri çocuklarda akciğer akışını ve hacmini azaltır. Tersine, magnezyum açısından zengin bir diyet, akciğer akışını ve hacmini artırmaya yardımcı olabilir.Araştırmalara göre , son yıllarda iltihabı azaltmak için magnezyum takviyelerinin kullanılmasını destekleyen kanıtlar ortaya çıktı. Bronş kaslarını gevşeterek havanın akciğerlerden çıkmasına izin verirler.
Magnezyum açısından zengin besinler:
- Bitter çikolatalar
- Kabak çekirdeği
- Ispanak
- pazı
- Somon
- Tam Tahıllar
- Tam tahılları tüketmek astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir araştırmaya göre , tam tahıllardan zengin, dengeli bir diyet yiyen kişilerde daha az astım semptomu görüldü ve genel olarak daha iyi astım yönetimi sağlandı. Tam tahıl kaynakları şu besinleri içerir:
- Tam buğdaydan yapılan ekmek, kraker veya makarna
- Arpa
- Yulaf ezmesi
- Pirinç (kahverengi)
- Karabuğday
Astım Hastalarının Kaçınması Gereken Besinler Nelerdir?
Bazı besinler astım ataklarına neden olabilmektedir. Aşağıdaki yiyeceklerden kaçının:
Gaz Yapan Gıdalar
Gaz veya şişkinliğe neden olan büyük öğünler veya yiyecekler yemek diyaframınıza baskı yapabilir. Özellikle asit reflünüz varsa nefes almayı zorlaştırır. Ayrıca göğüste sıkışma ve astım nöbetlerine neden olmaktadır.
Bu yiyecekler arasında:
- Fasulye
- Lahana
- Gazlı içecekler
- Soğanlar
- Sarımsak
- Kızarmış yiyecekler
- Fast Food
Yüksek miktarda doymuş yağ, katkı maddesi ve sodyum içerdiğinden fast food'dan kaçınmalısınız. Astımı olan kişilerde sağlık risklerini artırabilir ve semptomları kötüleştirebilir.Bir araştırmaya göre , haftada ikiden fazla fast food yiyen kişilerde, haftada ikiden daha az fast food yiyen insanlara göre şiddetli astım ve hırıltı gelişme olasılığı daha yüksek olduğu bulgulanmıştır.