Bağışık Sistemi Düşmanı: En Kötü 7 Besin
Pandemi gibi imtihan zamanlarında bağışıklığı en kötü olan besinlerden uzak durarak bağışıklık sistemini güçlendirmek hayati önem taşıyor. Bağışıklık sistemi güçlü olduğunda, vücudun kolayca hastalanabilmesini engeller ve hastalık sırasında güçlü bir savaşçı gibi virüslerle savaşır. Bağışıklık sisteminin gücü veya zayıflığı söz konusu olduğunda beslenme gerçekten önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Katkı maddeleri ve kimyasallar içermeyen tam, organik gıdaları tüketerek sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek insanların elindedir. Bu tür yiyecekler vücudun beslenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini sıfır toksinle gerçekten destekler. En kötü bağışıklık sağlayan gıdalardan kaçınarak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmayı seçin.
Gıda ve Bağışıklık Arasındaki İlişki Nedir?
İnsanlar pek farkında olmayabilir, ancak besin değeri düşük olan seçici yiyecekler bağışıklık sistemlerini engelleyebilir. Kalorisi yüksek ve şeker, doymuş yağlar ve aşırı tuzdan oluşan yiyecekler, bağışıklık sisteminin yeteneklerini düşürmede rol oynar. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam sürmek için en kötü bağışıklığa sahip gıdalardan güvenli bir mesafeyi korumak çok önemlidir. Bağışıklık sistemlerimiz protein alımımızla ilişkilidir. Yetersiz miktarda protein veya eksik protein içeren yiyecekler yemek, bağışıklık sistemini zayıflatır ve bu nedenle vücutta enfeksiyon ve iltihaplanma olasılığı büyük ölçüde artar. Araştırmalara göre , insanların tükettikleri diyet, bağışıklık sistemlerini önemli ölçüde etkiler. Beslenme, mikrobiyomu, bağırsak bariyer fonksiyonlarını, inflamatuar süreçleri ve beyaz kan hücrelerinin işleyişini etkilemektedir. Diyet kalıpları ve hareketsiz yaşam tarzları, artan hastalık riskinden, alerjilerden ve bozulmuş bağışıklık tepkisinden sorumludur. Spesifik diyetler, yağ oranı yüksek (doymuş), aşırı işlenmiş yiyecekler ve sağlıksız kalori içeren yiyecekler içerir. Bu nedenle, meyveler, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri vb. içeren sağlıklı diyetlerin tüketilmesi, sağlıklı bağışıklık fonksiyonunun desteklenmesi için çok önemlidir.
Şekerli İçecekler Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Gazoz, şekerli çay, enerji içecekleri, meyve suları ve özellikle alkollü içecekler gibi her türlü içecek bağışıklığı en kötü olan gıdalardan birkaçıdır. Vücudumuz üzerinde oldukça olumsuz etkileri vardır ve onlardan kaçınmak sağlığımız için en iyisidir. Bu içecekler stres hormonu kortizol üretimini arttırır ve kan şekeri seviyelerini yükseltirken insülinin işleyişine müdahale eder ve bunların tümü zayıf bir bağışıklık sistemine yol açabilir. Sirkadiyen ritmi de bozduğu için bağışıklığı en kötü olan besinlerden biridir. Ek olarak, bağışıklık sistemimizi etkileyen uyku döngümüzü hedeflerler. Soğutulmuş bir soda, sıcak ve güneşli bir gün için mükemmel görünebilir, ancak susuzluğunuzu gidermenin yanı sıra, alaycı bir şekilde bağışıklık sisteminizi dürter. Gazlı içecekler ve birkaç gazlı içecek yalnızca boş kalorilerdir ve bu nedenle vücudunuza sıfır besinsel fayda sağlar. Ayrıca diyet soda bile güvenli bir seçenek değildir çünkü faydalı besin maddeleri içermez. Sağlıklı bir bağışıklık sistemini sürdürmek için gerekli olan A vitamini, kalsiyum ve magnezyum eksikliğine yol açar. Bu içecekler ayrıca fosforik asit içerir. Bu nedenle, vücuttaki magnezyum ve kalsiyum varlığını tüketir.
Şekerli Ürünler Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Beyaz şeker veya rafine şeker, bağışıklık sistemimiz için oldukça zararlıdır. Tüm ağız sulandıran şekerler, çikolatalar, kekler, ekmekler, çörekler, bisküviler ve diğer tatlılar beyaz şekerle doludur. Bu beyaz şekeri diyetinizden çıkarmaya çalışın ve jaggery, bal, hindistancevizi şekeri, akçaağaç şurubu vb. Şeker veya çikolata tükettikten sonra kan şekeri seviyelerinde bir artış, bağışıklık yollarında bir patlamaya neden olabilir. Serbest radikallerin üretimi kansere, diyabete ve kardiyovasküler hastalıklara yol açar. Ayrıca, araştırmalara göre , şekerli bir diyet tüketmek, serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif stresi şiddetlendiriyor. Bütün bunlar kan hücrelerinin zayıflamasına ve iltihaba yol açar. Örneğin, dondurma sonsuz bir favoridir. Ancak, yağ, krema ve süt oranı yüksektir, bu da onu doymuş yağlar ve şeker listesinin en üstünde yapar ve ani kan şekeri seviyelerini yükseltir. Bu nedenle, bu şekerli gıda maddelerinin bağışıklık sisteminizi kademeli olarak etkileyebileceği uzun vadeli düşünün.
Kızarmış Yiyecekler Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Araştırmalara göre , kızarmış yiyecekler bağışıklığı en kötü olan yiyeceklerden biridir. Yağlarla doludurlar ve kötü kolesterolü yükseltirler. Ayrıca bağışıklık sistemine otomatik bir saldırı olan iltihabı tetikleme gücüne de sahiptirler. Bu en kötü bağışıklık gıda maddesinden kurtulmak, vücudun doğal savunma mekanizmasını geri kazanmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, kızarmış yiyecekler tehlikeli bir kanserojen olan çok fazla akrilamid biriktirir. Kanserojen kanser riskini artırır. Kızarmış yiyecekler bağımlılık yapabilir, ancak aşırı yüksek yağ ve yağ seviyeleri nedeniyle bağışıklık sistemi için korkunç olabilir. Yüksek tansiyonun, kolesterol seviyelerinin ve dolayısıyla zayıf bir bağışıklık sisteminin birincil nedenidirler. En kötü bağışıklığı yenen gıdayı yenmek için, yağlı gıda alımından kurtulmalı ve iştahınızı doyurmak için kavrulmuş, sotelenmiş, havada kızartılmış veya unlu mamulleri tercih etmelisiniz.
Kırmızı Et Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Sığır eti, domuz eti veya kuzu eti - hepsi, yüksek doymuş yağ seviyeleri ile kan kolesterolünüzün fırlamasına neden olur. Bunları düzenli olarak ve çok yüksek miktarlarda yerseniz, bağışıklık sistemine önemli ölçüde zarar verir. Ayrıca kalp sağlığına da zarar verir. Kırmızı etin bağışıklık sistemini zayıflattığı için tehlikeli reaksiyonları tetiklediği biliniyor. Vücudun sindirmeyi imkansız bulduğu kırmızı ette bulunan doğal şeker nedeniyle olur. Şeker, diğer birçok sağlık sorununa yol açar ve artan kanser riski en önemlilerinden biridir. Bununla birlikte, kırmızı et aynı zamanda birçok besin içerir. İşin püf noktası, onları ılımlı bir şekilde yemek. Ayrıca nasıl pişirdiğiniz de besin değerini etkiler.
İşlenmiş/Paketlenmiş Gıdalar Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
"Doğal" olarak etiketlenen birçok gıda, çok miktarda rafine şeker, karbonhidrat ve gizli tatlar içerir. Öte yandan, tahıllar ve ekmek gibi işlenmiş gıdalar, bağışıklığı baskılayan şeker içerir. Paketlenmiş, birden fazla bileşen içeren, mekanik olarak pişirilmiş ve modifiye edilmiş herhangi bir gıdadır. Paketlenmiş gıdaları tüketmek vücudunuzda kronik tahrişe neden olabilir ve olası besin kazanımı olmayan toksinler içerir. Beyaz un, koruyucular ve daha fazla kalori ve daha az besin içeren katkı maddeleri gibi bileşenler nedeniyle yalnızca sağlıksızlığa ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine eşittir. Ayrıca iltihaplanmaya, insülin direncine ve kilo alımına yol açar.
Aşırı Çilek Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Çilek, kahvaltınızın veya gün ortası atıştırmalıklarınızın bir parçası olarak dünyanın her yerinde tüketilir. Bununla birlikte, çilek, tıkanıklığa yol açan ve alerjiden sorumlu madde olan histamin adı verilen bir bileşen salgılar. Ayrıca vücudunuzda histamin yükselmesi ile sinüs probleminde artış olabilir. Vücuttaki fazla histamin, bağışıklık sistemini bozarak bazı maddelerin zararlı olduğuna inanarak alerjik reaksiyonlara yol açar. Burun bölgenizde rahatsızlığa, sürekli hırıltıya, baş ağrısına vb. neden olabilir. Ancak, çilekleri yalnızca aşırı yerseniz sağlıksızdır. Ölçülü tüketim sağlıklıdır.
Olgunlaşmamış Muz Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Sağlıklı olduğu varsayılan meyveler bile bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen doğal şekerler içerir. Ayrıca, özellikle muzlar olgunlaşmadığında bağırsak sağlığını da olumsuz etkiler. Meyve ve sebzeler olgunlaşmamış olduklarında, vücudun bağışıklık fonksiyonlarına zararlı yüksek miktarda lektin içerirler.