Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

Greyfurt C vitamini değeri yüksek olan ve ekşi tadıyla tüketimi yüksek olan bir meyve değildir. Greyfurtun birçok yararı bulunmaktadır. Greyfurt görüntüsü ve tadı nedeniyle yarı tropik bir meyvedir. Acımsı ve tatlı karışımı barındırır. Birçok farklı lezzette çeşitleri vardır. Amerika’da 20 çeşidi vardır. Ülkemizde portakal ve mandalinaya nazaran daha az tüketilmektedir. Ancak dünya mutfağında kahvaltıda çok sık tüketilmektedir. Ülkemizde daha çok suyu içilmektedir.

Greyfurtun Besin Değeri Nedir?
Narenciye içinde besin değeri en düşük meyvelerden biridir. Kalorisi düşük olduğu için besin değerleri yüksektir. Süper besin olarak bilinmektedir. Bunun nedeni ise besin değerinin yani C vitaminin yüksek olmasıdır. Aynı zamanda A vitamini, demir ve kalsiyum içermektedir. Orta boy yarım greyfurtun besin değeri şu şekilde listelenmiştir.
- Yağ: 0 gram
- Kolestrol: 0 mg
- Kalori: 41
- Sodyum: 0 mg
- Karbonhidrat: 10 gram
- Şeker: 9 gram
- Lif: 1 gram
- Protein: 1 gram
Greyfurtun birçok yarar vardır. İlk olarak 18. Yüzyılda pomelo ve portakalın melezlenmesi sonucunda üretilmiştir. Üzüme benzer şekilde salkımlar halinde yetiştiği için grape ve fruit kelimesinden türemiştir. Cilt sağlığını ve kiloyu korur. Kan şekerini dengeler. Glisemik indeksi düşük olduğu için ken şekeri seviyesinde olumsuz bir etki yaratmaz. Greyfurtun tip 2 diyabet üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Uzmanlar greyfurtu acı yapsa da naringin bileşenin tip 2 diyabetli kişilerde glikoz intoleransını iyileştirdiği ortaya çıkmıştır.

Kilo verdiren bir meyve olduğu için uzun süre tok tutmayı sağlamaktadır. Kiloyu korumada etkilidir. Yüksek tansiyon, obezite gibi hastalıklar üzerinde etkilidir. Kan basıncını ve kandaki lipit seviyesini iyileştirir. Felç riskine karşı kuvvetlidir. Amerikan Kalp Derneği’nin araştırmasına göre portakal ve greyfurt gibi meyvelerde bulunan flavonidler daha fazla tüketildiğinde kadınlarda iskemik felç riskini düşürür. Felç riskine karşı sık sık günde bir adet greyfurt tüketebilirsiniz. Greyfurtta bulunan lif, likopen, C vitamini, potasyum ve kolin birleşimi kalp sağlığına iyi gelmektedir. Yüksek potasyon alımını sağlayarak tuzun düşürülmesini sağlar. Zengin antioksidan içeriğine sahiptir. C vitamini antioksidanlar bakımından da zengin bir meyvedir. Küçük bir greyfurtta 68.8 mg C vitamini içermektedir.

Yetişkinlerde ise günlük önerilen C vitamini miktarının kadınlarda ise 75 mg, erkeklerde ise 90 mg olduğu bilinmektedir. Küçük boy greyfurtta 2270 mikrogram likopenin kanserden korunmaya destek olur. Greyfurt yüksek miktarda lif ve su içerdiği için sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda A ve C vitamini bağışıklık sistemine iyi gelmektedir. Greyfurtun cilt üzerine yararları çoktur C vitamini cildin ana desteği olan kolajen oluşumu için önemli rol oynamaktadır. Güneşin yarattığı hasara ve yaşlılık etkilerine karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Greyfurt Nasıl Tüketilmeli?
Greyfurt mevsiminde yani kışın bol bol tüketilmelidir. Boyuna göre ağır olan ve sıktığınızda yumuşak olan greyfurtları tüketmelisiniz. Greyfurt suyunun yararları çok fazladır. Salatalarda sos olarak da kullanabilirsiniz. Dilimleyip ceviz ve lor peyniriyle birlikte salatalarınıza ilave edebilirsiniz. Kahvaltıda tüketebilirsiniz. Kabuğunu rendeleyip hindi ve ördek dolmasında kullanabilirsiniz. Salatalarınızın içerisine greyfurt meyvesini sıkıp, suyunu kullanabilirsiniz.

Greyfurt Hangi Hastalığa İyi Gelir?
İçerisindeki zengin C vitamini öğeleri ile, potasyum, likopen, lif, B6 vitamini deposu gibi antioksidan özellikteki greyfurt meyvesi özellikle kalp krizi, artrit, karpal tünel sendromu, hipotansiyon gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Greyfurt meyvesinin ideal tüketim miktarı aşılmadığı takdirde adet düzenlemesine katkıda bulunur.

Greyfurtun Yan Etkileri Nelerdir?
Greyfurt yendikten sonra veya suyu tüketildikten sonra bir takım ilaçlar mide-bağırsak kanaması, solunum yavaşlaması, beyine oksijen gitmesini engeller. Kronik rahatsızlığı olan bireylerin doktor ve uzmana danışması greyfurt meyvesi hakkında ilaç kullanımında detaylı bilgi alması şarttır.

Hangi Hastalar Greyfurt Yiyemez?
Diş minesi rahatsızlıkları, gingivitis, reflü, gastrit, böbrek yetmezliği olan kişilerin greyfurt yemesi risklidir.
