Karidesin Faydaları
Asya mutfakları, ıslak karidesleri baharat olarak ve çorbalar için birincil bileşen olarak kullanırken, kızarmış karidesin üssü Kuzey Amerika'dadır. Avrupa'da da karides, İspanyol paella de marisco, İtalyan cacciucco, Portekiz caldeirada ve diğerleri gibi birçok deniz ürünü tarifinde oldukça öne çıkıyor. Popülaritesine ek olarak, bu inceliğin sağlık yararları da oldukça fazladır.
Karides Kaç Kaloridir?
100 gramlık bir çiğ karides porsiyonu aşağıdaki besinleri içerir:
- Kalori: 85 kcal
- Protein: 20.1 gr
- Yağlar: 0.51 gr
- Karbonhidrat: 0 gr
- Kolesterol: 161
- Karideste Hangi Vitaminler Bulunmaktadır?
- Kalsiyum: 64 mg
- Magnezyum: 35 mg
- Fosfor: 214 mg
- Potasyum: 264 mg
- Sodyum: 119 mg
- Çinko: 1,34 mg
Karides Faydaları Nelerdir?
Karides daha az kaloriye sahiptir ancak porsiyon başına yaklaşık 20.1 gram protein sunar. Ayrıca vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerir. Doğal olarak karbonhidrat içermez ve bitki bazlı olmadığı için sıfır lif içerir. Karides porsiyon başına 1 gramdan daha az yağ içerir ve bunların çoğu omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağlardan gelir. Ekstra doymuş yağ tüketmeden protein alımınızı artırmak için kalp sağlığına sahip bir bileşendir. Karides, ıstakozdan daha yüksek bir omega-3 yağ asidi konsantrasyonuna sahiptir . Omega-3 yağ asitleri kan basıncını düşürmeye ve kalp ritmini korumaya yardımcı olur. Karides ayrıca hamilelik sırasında uygun tiroid fonksiyonu ve beyin gelişimi için gerekli olan en iyi iyot kaynaklarından biridir.
Bu kabuklu deniz hayvanı, karidese rengini veren kırmızı pigment olan astaksantin açısından son derece zengin bir kaynaktır . Ayrıca B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, potasyum, kolin ve selenyum gibi diğer değerli besinleri de içerir.
Karides Zayıflatır Mı?
Kilo vermeye veya onu uzak tutmaya çalışan herkes kalori açığının önemini bilir. Şans eseri, karides gibi düşük kalorili ve yüksek proteinli yiyecekler, belki de aradığınız şeydi.
Araştırmalar , proteinin doyurucu bir besin olduğunu, çünkü yavaş sindirildiğini ve bir kişinin yemekten sonra daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, protein açısından daha yüksek ve karbonhidrat açısından daha düşük bir yemek planını takip etmek tokluğu artırır ve doğal olarak gıda tüketimini sınırlar. Sonuç olarak kilo vermeye yardımcı olur ve verilen kiloların geri alınmasını engeller.
Karides Hamileyken Tüketilir Mi?
Araştırmalara göre , diğer deniz ürünlerinin aksine, karides doğal olarak düşük cıva içerir ve tespit seviyesinden daha düşük kabul edilir (bir porsiyonda ortalama cıva seviyesi milyonda 0,01 parça veya daha azdır). Bu, deniz ürünlerinin faydalarını arayan hamile kadınlar için daha güvenli bir alternatif olmasını sağlar. Karides, demir, B12 vitamini, kalsiyum, çinko, kolin ve protein dahil olmak üzere hamilelik sırasında gerekli olan çok çeşitli sağlıklı besinler sunar. Amerikalılar için 2010 Diyet Yönergeleri araştırması , hamile kadınların haftada en az 230 – 340 gram yemelerini önermektedir.
Karides Kalbe İyi Gelir Mi?
Karides kolesterol içermesine rağmen, kalp hastalıkları riskini artırdığı bilinen doymuş yağları neredeyse hiç içermez. Aslında, bir araştırmaya göre karides, LDL (veya "kötü") kolesterolü ve trigliseritleri düşürürken HDL (veya "iyi") kolesterolü artırabilen omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
Sonuç olarak, potansiyel olarak kardiyovasküler hastalık riskini %5,8 oranında azaltabilir. Ayrıca karides, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosistein seviyelerini düşüren kolin bakımından da yüksektir.
Karides Ruh Sağlığına İyi Gelir Mi?
Karides, ruh halini artıran hormon serotonini uyaran triptofan içerir. Araştırma ayrıca karides gibi yiyeceklerden elde edilen kolinin bilişsel işlevi iyileştirmede de faydalı olduğunu gösteriyor. Ek olarak, omega-3 yağ asitleri, astaksantin ve B12 vitamininin olağanüstü kombinasyonu beyin fonksiyonlarına fayda sağlayabilir, beyni uyanık ve dikkatli tutabilir ve Alzheimer hastalığını önleyebilir.
Karides Kemiklere İyi Gelir Mi?
Karides, kemik sağlığına yardımcı olan çeşitli besinlere sahiptir. İyi bir kalsiyum, magnezyum, fosfor ve selenyum kaynağı olmasının yanı sıra protein açısından da zengindir.
Araştırmalara göre , protein alımı kemik kırıklarında önemli bir azalmaya neden olabilir. Bu nedenle, karides gibi yağsız bir protein kaynağı dahil etmek, yaşlı kişilerde osteoporozu önlemede özellikle etkili olabilir.
Karides Enerji Verir Mi?
Serbest radikaller, vücutta hücre hasarına ve iltihaplanmaya neden olabilen kararsız parçacıklardır. Araştırmaya göre , kronik inflamasyon erken yaşlanmaya ve kalp hastalığı, bazı kanserler, bunama ve diyabet gibi rahatsızlıklara katkıda bulunabilir. Karideste bulunan astaksantin gibi antioksidanlar vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olabileceğinden, karides yemek iltihabın azalmasına da yardımcı olur.
Karides Cilde İyi Gelir Mi?
Güneşten gelen ultraviyole ışınları, erken cilt yaşlanmasına neden olabilecek serbest radikaller üretir. Araştırmaya göre, güneş kremi ve diğer cilt koruma önlemlerinin yanı sıra, karidesteki antioksidan astaksantin yeterli nem sağlayarak cilt kırışıklıklarını azaltabilir ve cilt elastikiyetini artırabilir . Cilt hasarından korunma, sonuçta cilt kanseri riskini ortadan kaldırır.
Karides Nasıl Yenir?
Karidesler inanılmaz derecede çok yönlüdür. Bununla birlikte, doymuş yağ, sodyum ve kalori ekleyecek şekilde hazırlarsanız, karides seçmenin sağlığa olan tüm faydaları hızla cızırdar. 60 kalorilik bir karides porsiyonu, akılsızca pişirme yöntemleri ve gereksiz katkı maddeleri ile yakında 50 gram bifteğin 160 kalorisini geçebilir. Karidesin sağlık açısından pek çok faydası olmasına rağmen, olumsuz etkilerinin farkında olunması ve karides tüketimi ile ilgili ciddi endişelerin olması gerekmektedir.
Karidesin Yan Etkileri Var Mıdır?
Karides de dahil olmak üzere kabuklu deniz ürünleri, insanlar arasında alerjinin en önemli nedenlerinden biridir. Bazı semptomlar arasında kusma, mide krampları, nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı, boğazda sıkışma, cilt reaksiyonları, kurdeşen ve baş dönmesi sayılabilir. Kabuklu deniz hayvanlarına karşı bir alerjiden şüpheleniyorsanız, resmi bir teşhis ve yönetim planı için hemen bir alerji uzmanını ziyaret edin.
Karides Yemek Sağlıklı Mıdır?
Karides çok çeşitli faydalar sunar. Kalp, beyin ve kemikler için uygun olan çeşitli mineraller ve besinler açısından zengindir; düşük kalorili ve yüksek protein içeriği, yağsız vücut kütlesini korurken ağırlığı azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, karideste bulunan antioksidan astaksantin, sihirli anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve cilt için harikalar yaratır.
Karides Her Gün Yenir Mi?
Doktorlar, kolesterol düzeyleri ne olursa olsun, çoğu insanın günlük olarak karides tüketmesinin artık güvenli olduğunu düşünüyor. Ölçülü olarak, karides tüketimi birçok temel besin sağlayabilir. Ancak karides veya diğer deniz ürünlerini haftada sadece iki kez tüketmeniz önerilir. Bunun nedeni, günlük karides tüketiminin yalnızca sağlık sorunları değil, aynı zamanda çevresel kaygılar da doğurabilmesidir. Basitçe söylemek gerekirse, denizde muhtemelen herkesin her zaman deniz ürünü yemesine yetecek kadar balık yoktur.
Karides Mi Daha Sağlıklıdır Tavuk Mu?
Hem tavuk hem de karides mükemmel protein kaynakları olsa ve beslenme profilinize katkıda bulunsa da, özellikle karidesteki zengin omega-3 yağ asitlerini düşündüğümüzde, karidesin sağlığa olan faydaları tavuğunkinden biraz daha önemlidir. Ayrıca karides, tavuktan 10,9 kat daha az doymuş yağ içerir. Bu nedenle, kolesterolü düşük, omega-3'leri yüksek ve hem sağlıklı hem de lezzetli bir hayvansal protein arıyorsanız, ikisi de sizin için uygun bir besindir.
Herkes Karides Tüketebilir Mi?
Kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan hiç kimse karides yememelidir. Ayrıca, kardiyovasküler hastalıkların arttığına dair bir kanıt bulunmamakla birlikte, düşük kolesterol alımını hedefleyen kişiler karides tüketiminden kaçınmalıdır. Ayrıca, ithal çiftlik karidesleri yasaklanmış kimyasallar ve antibiyotikler içerebilir ve çoğunlukla hijyen sorunlarından muzdariptir.
Dondurulmuş Karides Sağlıklı Mıdır?
Dondurulmuş önceden pişirilmiş karides, saygın bir kaynaktan geliyorsa yemek için güvenlidir. Ancak, 2015 Tüketici Raporları araştırmasına göre , test edilen dondurulmuş karides örneklerinin %60'ı tehlikeli bakterilerle kontamine olmuştur. Ayrıca araştırma, yetiştirilen dondurulmuş karideslerin bazılarında antibiyotik buldu. Ek olarak, çiğ deniz ürünleri potansiyel olarak Salmonella, Vibrio, Listeria ve E. coli gibi hastalığa neden olan bakterileri içerebilir.
Karides Cilde İyi Gelir Mi?
Karides cildiniz için iyidir. Güneşin UV ışınlarına maruz kalmak cilt yaşlanmasını hızlandırabilen serbest radikaller üretir. Karides, bu serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını baskılayan güçlü bir antioksidan olan astaksantin içerir. Bu nedenle cildin elastikiyetini ve nem içeriğini iyileştirerek ciltteki yaşlanma belirtilerini önemli ölçüde azaltır.
Karides Kilo Kaybına Neden Olur Mu?
Çok yağda pişirmemek ve ölçülü ya da tavsiye edilen miktarlarda tüketmek şartıyla diyet listenize ekleyebilirsiniz. Karides düşük kalori, karbonhidrat ve yağa sahiptir ancak protein ve diğer temel besinler açısından zengindir, bu da onu kilo kaybı için ideal ve sağlıklı bir seçenek haline getirir.
Kaç Tane Karides Yenmelidir?
Yetişkinler için her hafta en az 8 ons (230 gram) ve hamile veya emziren kadınlar için 8 ila 12 ons (230 – 340 gram) deniz ürünü yemeyi önermektedir. Çocuklar için, yaşa bağlı olarak FDA tarafından daha az miktarda deniz ürünü önerilmektedir.
Karides İyi Bir Proteine sahip Midir?
Esas olarak sadece protein ve sudan oluşur. Örneğin, 100 gramlık bir karides porsiyonu, deniz ürünleri için en yüksek olanlardan biri olan 24 gram protein içerir. Karides yetiştiriciliğinde kanser ve antibiyotiğe dirençli bakteri riskini artıran antibiyotikler de dahil olmak üzere bir dizi kimyasal kullanılmaktadır. Ayrıca karides, geçici nörolojik etki riskine neden olan cıva gibi biyolojik olarak biriken toksinler içerebilir.
Karides Sindirim Sistemine İyi Gelir Mi?
Karides sindirim sistemine bir ölçüde iyi gelir. Yüz gram karides, yaklaşık 325-375 miligram omega-3 yağ asidi sunar. Bu yağ asitleri, sağlıklı bir bağırsak işlevini desteklemede hayati bir rol oynayabilir ve ayrıca sindirim sistemini yağlamada çalışabilir ve sindirimin sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayabilir. Bununla birlikte, karides gerçekten omega-3 yağ asidi olarak adlandırılabilecek bir besin değildir, çünkü bu asitlerin miktarı somon, sardalya ve uskumru gibi diğer yağlı balıklarda çok daha fazladır.