Kırmızı Sebzelerin Faydaları
Kırmızı Sebzeler Nelerdir?
Kırmızı sebzeler arasında domates, kırmızı soğan, pancar, kırmızı biber ve kırmızı lahana bulunur. Onlara kırmızı rengi veren fitobesinler, bünyemize de oldukça fayda sağlar. Ayrıca lif, A, C vitamini ve mineraller içerirler. Sebzelerin koyu rengi bitkisel besinlerin varlığını gösterir. Bu besinler bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca kanseri, obeziteyi, kronik hastalıkları önler. Kırmızı sebzelerde bulunan ve kalp hastalıklarını ve kanseri önleyebilen bir antioksidan olan likopen. Çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Örneğin göz enfeksiyonunu, bulanık görüşü, deri döküntülerini önler. Grip semptomlarını ve alerjileri önlemeye yardımcı olan quercetin adı verilen başka bir antioksidan. Kırmızı sebzeler mükemmel bir besin kaynağıdır. Bu yüzden tabağınızı bu sebzelerle doldurmanız gerekir. Bu kırmızı sebzelerden bir kaçını inceleyecek olursak;
Pancar
Pancarın en yüksek antioksidan içeriğine sahip sebzelerden biridir. Bu nedenle, hücrelerimizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. Kanser gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, yüksek bir besin değerine sahiptirler. Temel mineraller ve vitaminlerle doludurlar. Ayrıca pancar potasyum, folat ve lif açısından zengindir. Ayrıca C vitamini ve nitrat içerir.
Pancarın Besin Değeri Nasıldır?
- 100 gram haşlanmış pancar şunları içerir:
- Kalori: 44 kcal
- Protein: 1,7 gr
- Yağ: 0.2 gr
- Karbonhidrat: 10 gr
- Lif: 2 gr
Pancarın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Pancar, büyüme ve genel sağlıkta hayati bir rol oynayan zengin bir folat içeriğine sahiptir. Folat, DNA ve RNA oluşumu için gereklidir. Ayrıca hemoglobin kanda oksijen taşıyan pigment olduğu için hemoglobin sentezi için de kritik öneme sahiptirler. Folat eksikliği anemi, nefes darlığı, baş dönmesi gibi birçok hastalığa neden olabilir. Antosiyaninler ve betalainler pancarda bulunan antioksidanlardır. Bu antioksidanlar hücrelerde oksidatif stresi önler. Bunu, serbest radikallerin hücrelerimize zarar vermesini engelleyerek yaparlar. Bu nedenle birçok koşulun önlenmesine yardımcı olurlar. Enfeksiyonlar, iltihaplanma veya obezite olsun. Ek olarak, antioksidanların kalp hastalığını, kanseri ve diyabeti önlediği bilinmektedir. Pancar ayrıca kemik hücrelerinin ve nörotransmitterlerin sentezi için hayati mineraller olan manganez ve bakıra sahiptir. Bu nedenle beyin ve kemik sağlığı için gereklidir. Ayrıca yüksek oranda nitrat içerirler. Bu nitratlar kan damarlarınızı genişletmeye yardımcı olur.
Kırmızı Lahana
Lahanada bulunan antosiyaninler onlara kırmızı rengini verir. Bu antioksidanlar sizi beyin hastalıklarından, kanserden ve kardiyovasküler hastalıklardan korur. Ayrıca lahana vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Lif, potasyum ve manganez de mevcuttur.
Kırmızı Lahananın Besin Değeri
100 gram buğulanmış veya haşlanmış kırmızı lahana şunları içerir:
Enerji: 12kcal
Protein: 0.6g
Yağ: 0.2g
Diyet lifi: 1.8g
Karbonhidrat: 1.8g
Kırmızı Lahananın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kırmızı lahana K vitamini açısından zengindir. Kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bu nedenle kanama bozukluklarını önler. Ayrıca kandaki kolesterolü ve vücut hücrelerindeki oksidatif stresi azaltır. Kalsiyum, magnezyum ve çinko eser miktarda bulunur. Kemik büyümesi için gereklidirler. Aynı zamanda makul miktarda lif içerir. Lif, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Böylece aşırı yemeyi veya sağlıksız aşırı beslenmeyi önler ve kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
Domates
Domates, bir antioksidan olan likopen açısından zengindir. Domatese parlak kırmızı rengini verir. Domatesin %95'i sudur ve diğer %5'i temel mineral ve vitaminleri içerir. Potasyum, B ve E vitaminleri de mevcuttur.
Domatesin Besin Değeri Nasıldır?
100 gram çiğ domates şunları içerir :
Kalori: 18kCals
Karbonhidratlar: 3.9g
Lif: 1.2g
Yağ: 0.2g
Protein: 0.9g
Domatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Domateste bulunan likopen, kanınızdaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, aşırı sağlıksız yağlar arterleri tıkayabilir. Bu nedenle kan akışı bozulur. Artan kan basıncı ile sonuçlanır. Sonunda felce neden olabilir. Likopen ayrıca oksidatif stresi de baskılar. Sonuç olarak kemik, kas, deri ve sinirlerdeki iltihaplanmayı önler. Bu nedenle kemik rahatsızlıklarını önler. Ayrıca ciltte kollajen liflerinin oluşumunu destekler. Sonuç olarak, cilt sıkılığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca cildin kırışmasını da engeller. Aynı zamanda cilt renginin bozulmasının da önüne geçer.
Kırmızı Biber
Kırmızı dolmalık biber en yüksek C vitamini kaynaklarından biridir. A ve B vitamini kompleksi içerir. Ek olarak, antioksidanlar ve lifler de içerir. Bu nedenle vücudunuzu çeşitli hastalıklardan korur.
Kırmızı Dolmalık Biberin Besin Değeri Nasıldır?
100 gram kırmızı dolmalık biber şunları içerir:
Kalori: 39 kcal
Yağ: 0,5 gr
Karbonhidratlar: 9 gr
Lif: 3,1 gr
Protein: 1,5 gr
Kırmızı Dolmalık Biberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kırmızı dolmalık biber, görme için hayati bir unsur olan yüksek düzeyde A vitamini içerir. Göz sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, enfeksiyonlardan kansere kadar çeşitli hastalıkları önleyen antioksidanlar bakımından da zengindirler. Örneğin kırmızı dolmalık biberde bulunan bir antioksidan olan likopen akciğer ve prostat kanserini önleyebilir. Kırmızı dolmalık biber, yüksek A, C vitamini ve likopen konsantrasyonlarına sahiptir. C vitamini bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur ve üç bileşiğin birleşik etkileri genel sağlığı garanti eder.