Kolesterol Düzeylerini Düşürmek İçin Tüketilmesi Gereken Bes
Araştırmalar ,düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyeleri yüksek olanların, daha düşük kalp krizi ve inme riski ile bağlantılı oldukları için statinlerden fayda sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu ilaçlar bazı istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. Ek olarak, pek çok farklı kolesterol ilacı türü mevcut olduğundan, nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. Ancak diyetinizde ve yaşam tarzınızda faydalı olabilecek birkaç basit değişiklik yapabilirsiniz. Örneğin, kolesterolünüzü düşürmek için doğal yöntemler kullanmak, almanız gereken ilaçları azaltabilir. Ek olarak, günlük mutfak ürünlerinde bulunan bazı bileşenler, yüksek kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir.
Kolesterol Hangi İşlevi Sağlar?
Kolesterol vücutta bulunan temel bir lipittir. Tipik olarak vücut, ihtiyaç duyduğu kolesterolü karaciğer ve hayvansal gıda kaynaklarından alır. Genellikle, vücut herhangi bir ekstra kolesterolü dışarı atar. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bazen bu sistem her zaman doğru çalışmayabilir veya aşırı yüklenebilir, bu da kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Kolesterol hayatta kalmak için gereklidir, ancak çok fazla olması vücuda zarar verebilir. Vücudun birkaç temel işlevi yerine getirmesi için buna ihtiyacı vardır. Bu süreçler şunları içerir:
Hücreleri koruyan hücre zarlarının etrafında katmanlar oluşturmaya yardımcı olur. Hücrenize giren ve çıkanları bu katmanlar yardımıyla düzenleyebilirsiniz.
Karaciğerinizde, yiyeceklerin sindirimi için gerekli olan safra üretimine yardımcı olmak.
Vücudunuzdaki seks hormonları, d vitamini ve diğer hormonların üretilmesine yardımcı olur.
Lif Kolesterolü Düşürür Mü?
Sağlıklı bir diyet, kalp hastalığı riskini azaltmak için hem çözünür hem de çözünmez diyet lifi formları içermelidir. Çalışmalar , çözünebilir lifin , kalp hastalığı riskinin artması nedeniyle genellikle "kötü kolesterol" olarak adlandırılan LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Diyet lifi bir sünger gibi davranarak yağlı veya kolesterol açısından zengin yiyecekler yediğinizde yağ ve kolesterolü emmeye yardımcı olur, böylece kan kolesterol seviyenizi düşürür. Az yağlı, düşük kolesterollü bir diyet yerken bile, çözünür lif kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Çözünür lif kaynakları arasında yulaf, baklagiller, meyveler (portakal, armut ve elma gibi), bezelye ve pisilyum bulunur. Bu çözünür lif, kan şekeri seviyenizi düzenlemeye yardımcı olur ve böylece ek kolesterol üretimini azaltır.
Zerdeçal Kolesterolü Düşürür Mü?
En iyi sonuçlar için zerdeçalı yemeklerinize düzenli olarak dahil etmelisiniz. Arterlerde plak oluşumunu azaltır ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Çalışmalar , zerdeçal içeren köriler ve sebze yemekleri kolesterol seviyelerini yönetmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir . Ayrıca yatmadan önce bir bardak zerdeçallı süt içmek Kolesterolü dengelemektedir.
Hint Bektaşi Üzümü Kolesterolü Düşürür Mü?
Bir araştırmaya göre , günde bir veya iki hint bektaşi üzümü meyvesi tüketmek, kötü kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir. C vitamini açısından zengin olan amla, kolesterolü düşürmek için mükemmel doğal terapilerden biridir. Ek olarak, vücut dokularının yenilenmesine ve onarımına yardımcı olur.
Yeşil Çay Kolesterolü Düşürür Mü?
Araştırmaya göre yeşil çay, vücuttaki “kötü” LDL ve toplam kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olabilecek kateşinler ve diğer antioksidan maddeler içerir. Bu nedenle her gün yeşil çay tüketmek yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Omega-3 Kolesterolü Düşürür Mü?
Balık ve balık yağları mükemmel omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır . Özellikle bol miktarda bulunan kaynaklar arasında ringa balığı, sardalye, göl alabalığı, somon, ton balığı ve diğer yağlı balıklar bulunur. Bir araştırmaya göre , balıktaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalığı geliştirme şansını azaltır. Bu nedenle balıkta bulunan ek besinler kalp sağlığınızı koruyabilir. Ayrıca, bu besinleri ve omega-3 yağ asitlerini birleştirmek onu daha etkili hale getirmektedir. Haftada bir veya iki porsiyon yağlı balık yemek kalp krizi riskinizi azaltabilir. Kalp hastalığınız varsa, Omega-3 yağ asidi takviyeleri ve bu yağ asitleri bakımından zengin diğer öğünler yardımcı olabilir. Ceviz, kanola yağı ve soya fasulyesi iyi kaynaklara birkaç örnektir.
Sarımsak Kolesterolü Düşürür Mü?
Sarımsak, sağlık yararları ile ünlüdür ve Türk ve Hint mutfağının temel bir unsuru haline gelmiştir. Sarımsağa şifalı özelliğini veren aktif bileşenler olan amino asitler, vitaminler, mineraller ve kükürt içeren oksijen içeren moleküllerden oluşur . Çeşitli bilimsel çalışmalar, sarımsak tüketiminin toplam ve LDL kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.
Kişniş Tohumu Kolesterolü Düşürür Mü?
Ayurveda, biri zararlı kolesterol seviyelerini düşürmek olan çeşitli hastalıkları tedavi etmek için Dhaniya tohumlarını kullanır. Kişniş tohumları, C vitamini, folik asit, A vitamini ve beta-karoten gibi temel vitaminleri içerir. Bu tohumları sabah ilk iş olarak tüketmek, vücudunuzun iyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırmaya ve kötü kolesterol seviyelerini (LDL) düşürmeye yardımcı olmaktadır.