Ramazan Ayında Kaçınmanız Gereken 7 Şey
İftarda İşlenmiş Gıda Yemek Zararlı Mıdır?
İşlenmiş gıdalar uygundur, ancak yüksek fruktozlu mısır şurubu, sodyum, yağlar ve MSG içerdiklerinden çoğu genellikle sağlıksızdır. Bu tür yiyecekler besinlerden yoksundur ve sizin için hiçbir şey yapmaz. Bu nedenle, meyve, sebze ve kuruyemiş stoklamak, yalnızca bu süre zarfında vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almaya odaklanmakla kalmayıp aynı zamanda sizi önümüzdeki günlere hazırlamayı da sağladığından, gidilecek en iyi yol olacaktır. Ramazan'da işlenmiş gıdalara hayır deyin. Daha sağlıklı besinlerle beslenmek sizi daha dinç ve sağlıklı tutacaktır.
İftarda Hangi İçeceklerden Kaçınılmalıdır?
Gül aromalı içecekler, kavrulmuş damağınızı iftar sırasında biraz dinlendiriyor gibi görünebilir, ancak vücudunuz için ağır bir bedel öderler. Bu içeceklerde şeker, katkı maddesi ve renklendirici oranı yüksek olduğu için bu şerbet , vücudunuzun oruçluyken ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamaz. Ancak bayram döneminde bu içeceği içmeden kendinizi eksik hissediyorsanız, tüketimi haftada iki kez ile sınırlandırmanızı öneririz.
İftar Saatinde Çok Miktarda Su İçmek Zararlı Mıdır?
Bütün bir gün oruç tuttuktan sonra, çok fazla su mideyi tamamen doldurabilir ve basit yiyeceklerden daha yorucu olabilir. İftarda birkaç yudum su içmenizi ve ardından iki saatte bir bir bardak içmenizi öneririz.
Yiyecekleri Çok Hızlı Çiğnemek Ve Yutmak Zararlı Mıdır?
Çok aç olduğunuzda olabildiğince hızlı yemek yemek istemeniz doğaldır, ancak yavaşlamak yardımcı olabilir. Araştırmalar, yavaş ve dikkatli yemenin daha az yemenize yardımcı olduğunu, sindirim sürecine yardımcı olduğunu ve yiyeceklerden alınan zevki artırdığını göstermiştir. Ayrıca kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. En sık yapılan hatalardan biri, iştahınızı bastırmak için iftardan sonra ara öğünler yemek ve ardından yatıp sahuru atlamak ve bir sonraki iftar saatine kadar aç kalmaktır. Her zaman sahurda, tercihen oruç başlamadan hemen önce yemelisiniz. Yatmadan önce yemek yemek veya sahurda yemek yemekten kaçınmak, ertesi gün ciddi derecede düşük kan şekeri sorunlarına ve dehidrasyona neden olabilir. Sonuç olarak, gün boyunca başınız dönebilir ve dikkatiniz dağılabilir. Peki gün boyu daha enerjik hissetmek için sahurda ne yemelisiniz? Hafif, sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı harika bir seçenektir. Gün doğmadan önce peynir, yumurta, domates ve salatalık gibi süt ürünleri ve taze sebzeler yiyebilirsiniz. Ek olarak, her zaman bir çorba, zeytinyağında pişirilmiş sebzeler ve meyvelerin tadını çıkarabilirsiniz.Bu kombinasyon vücudunuzun günlük enerji, vitamin ve protein ihtiyacını karşılar. Meyvenin yanı sıra tam buğday ekmeği ve sindirim sisteminize iyi gelen karbonhidrat ve lif açısından zengin makarna, kuskus veya bulgur tüketmelisiniz.
Sodyum İçeriği Yüksek Yiyecekler Tüketmek Faydalı Mıdır?
Lezzetli görünebilirler, ancak sodyum açısından zengin yiyecekler - tuzlu atıştırmalıklar, tuzlu kuruyemişler ve tohumlar, cips, turşu ve papadlar - günün oruç saatlerinde susuzluğu tetikler. Bunun yerine, su tuttukları ve susuzluğunuzu bastırmaya yardımcı oldukları için potasyum içeriği yüksek yiyecekler yiyin. Muz, süt, antep fıstığı, kabak, bezelye ve bitter çikolatayı deneyin.
İftardan Hemen Sonra Egzersiz Yapılır Mı?
Oruç ayı boyunca bile zindeliklerini sürdürmek isteyen çoğu insan, egzersiz seanslarını genellikle akşam yemeğinden hemen sonra planlar. Bununla birlikte, vücudun kan akışı o sırada mide çevresinde yoğunlaştığı ve egzersiz sindirim sürecini etkileyebileceği için bundan kaçınılmalıdır. Bunun yerine, yemekten iki saat sonra egzersiz yapın. Bu şekilde hem formda kalmış olacaksınız hemde bedeninize zarar vermemiş olacaksınız.
İftardan Hemen Sonra Tatlı Yenir Mi?
Çoğu insan yemeklerini tatlı bir ikramla bitirir. Ancak ağır bir yemeği ağır bir tatlıyla bitirmek uykunuzu getirebilir. Tatlıyı sonraya saklayın ve yatsı ve teravih namazlarında zinde ve uyanık kalmak için iftardan iki saat sonra tadını çıkarın. Ramazan ayı boyunca her zamanki günlük aktivite seviyenizi korumanızın tavsiye edildiğini unutmayın, ancak güneşten ve sıcaktan kaçının.