SAĞLIĞINIZI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE İYİLEŞTİREBİLECEK YEME ALIŞKANLIKL
Kötü beslenme alışkanlıklarınız ve yiyecek seçenekleriniz varsa, aktif olmayı ve sağlıklı kalmayı bekleyemezsiniz.
Sağlıksız beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zor olabilir ve zaman alır, ancak iyi olan şu ki, tüm alışkanlıklarınızı bir kerede değiştirmek zorunda değilsiniz. Bunu, yaşam tarzınızda küçük, kademeli ayarlamalar yaparak zaman içinde başarabilirsiniz. Başlamanıza yardımcı olmak için, sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilecek yeme alışkanlıklarında altı değişiklik önerisi:
1. Lif Tüketiminizi Artırın
Kilo vermek ve sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız; Lif alımınızı artırmak, bunu yapmanın harika yollarından biri olabilir. Birincisi, yapraklı yeşillikler ve baklagiller gibi yüksek kaliteli yiyecekler, sindirimi iyileştirirken kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Lif daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, bu da kilo vermenize yardımcı olabilir.
Rafine olanlar yerine tam tahıllı ekmek, esmer pirinç ve tam buğdaylı makarna yiyerek lif alımınızı artırabilirsiniz. Ayrıca, normal diyetinize lif eklemek, yoğurdu yüksek lifli tahılla doldurmak veya salatanıza keten tohumu ile tatlandırmak sağlığınız için daha faydalı olacaktır.
2. Alkali Suya Geçin
Herkesin bildiği gibi, günde en az sekiz bardaksu içmek sağlığınıza büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Bununla birlikte, sizi daha hızlı ve daha uzun süre nemlendirmeye ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olarakcaktır.
Alkali su, daha yüksek bir Ph seviyesine sahip olduğu için normal içme suyundan farklıdır. Bu nedenle birçok insan vücuttaki asidi nötralize edebileceğini düşümektedir. Ayrıca alkali suyun birçok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle, bazı sağlık uzmanları alkali suyun güvenli ve sağlıklı olduğunu düşünmektedir. Bugüne kadar, herhangi bir olumsuz yan etkiye dair kanıt bulunmamaktadır.
3. Daha Sağlıklı Yağları Tercih Edin
Yüksek düzeyde kötü kolesterol ve kalp hastalığı riski, doymuş ve trans yağlarla ilişkilendirilebilir. Ancak iyi haber şu ki, tereyağı, pastırma, sosis ve diğer yiyecekler gibi doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimini sınırlayarak bunları önleyebilirsiniz.
Bununla birlikte, yağı tamamen kesmenize gerek yok. Bunun yerine zeytinyağı, fındık, keten tohumu ve avokado gibi doymamış ve bitki bazlı yağları tercih edebilirsiniz. Diyetinize somon gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekler eklemeyi de düşünebilirsiniz . Bu tür gıda kaynakları, hem enerji hem de yeni hücrelerin üretimi için gereklidir ve birçok faydasının yanı sıra, kardiyovasküler hastalıkların gelişme şansını düşürmede önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.
4. Yiyeceklerinizi Yavaş Yavaş ve Çiğneyerek Ederek Tüketin
Beynin yeterli gıdanın tüketildiğine dair sinyal vermesi yaklaşık 20 dakika sürer. Bu nedenle, yemek yemeye zaman ayırmanız önerilir. Yavaş ve dikkatli yemek yemek, vücudunuzun bu sinyali işlemesine izin verir ve bu da çok fazla yiyecek tüketmenizi engellemeye yardımcı olacaktır.
Ek olarak, dikkatli yemek yemek daha fazla keyif almanızı sağlar. Bu nedenle yemeklerden sonra tokluk hissi yaşamanıza yardımcı olur. Mümkünse, telefon, TV, kitaplar vb. gibi dikkat dağıtıcı şeylerin önünüze çıkmasına izin vermeyin. Lokmalar arasında nefes alın ve ne yediğinize dikkat ediniz.
5. Çok Fazla Sodyum Tüketmeyin
Vücudun düzgün çalışması için sodyuma ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, çok fazla sodyum tüketmek kan basıncınızı yükseleterekpotansiyel olarak kalp hastalığına yakalnma riskinizi artırabilir. Çoğunlukla, işlenmiş veya paketlenmiş gıdalarda çok fazla sodyum bulunmaktadır. Cips, konserve ve işlenmiş etler, dondurulmuş yemekler ve çeşniler gibi işlenmiş tuzlu yiyeceklerin sayısını azaltarak tuz alımınızı azaltabilirsiniz.
6. Porsiyonlarınızı Takip Edin
Genel sağlığınızdan ödün vermeden canınız ne isterse onu yemenin tadına varmanız mümkündür. Porsiyon boyutlarını sınırlayarak bunu yapabilirsiniz. İster sağlık endişelerinizle uğraşıyor olun, ister sadece sağlıklı beslenmek isteyin, porsiyon yönetimi her konuda size yardımcı olacaktır.