Sumak Faydaları Nelerdir?

Çalı görünümünde bir bitki olan sumak meyvesi küre şeklinde, kırmızımsı bir renkte ekşi bir tada sahiptir. Bu bitkinin meyvesi kurutulup daha sonra sofra tuzuyla harmanlanarak öğütülmektedir. Daha sonra baharat olarak kullanılmaktadır. Sumağın faydalarından en bilineni ise yeni anne olmuş kadınlar için anne sütünü arttırmasıdır. Antioksidan özellikleriyle yıllardır kullanılan birçok bitki vardır. Sumak çok daha güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Hücrelerin kanserleşmesini önleyen sumak, tüm kanser türlerine karşı koruyucudur. Antioksidan özelliği dolayısıyla kalp-damar hastalıkları ve kronik hastalıklara karşı da sumakla önlem alınabilir.

Antiinflamatuar özelliğiyle grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşır. Ateş düşürücü özelliğine sahiptir. İçerisinde C vitamini bulunan sumak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. Yapılan araştırmalar neticesinde düzenli olarak tüketilen sumağın kronik hastalıklara karşı koruduğu görülmüştür. Bilimsel araştırmalara bakıldığı zaman sumağın kan şekerini düşürdüğü ve tip 2 diyabetinin neden olduğu sorunları azalttığı görülmüştür.
Sumağın faydaları saymakla bitmiyor. Bir başka faydasına değinecek olursak, antifungal ve antibakteriyel etkisi sayesinde enfeksiyon hastalıklarının yok edilmesine katkı sağlar. Ayrıca solunum yolları ve boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyona karşı sumak çayı çok iyi gelmektedir. Boğaz ağrısını ve öksürüğü önler. Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiye idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trgliserid düzeylerini dengeler.

Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sunmak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır. Sumak yaprağının antiseptik, kan kesici, ishal, ateş düşürücü özellikleri vardır. Bu özellikleri sayesinde insanlar tarafından infüzyonu ilaç sanayiinde çokça kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra antiseptik özelliğe nedeniyle vücudumuzun bakteri ve mikroplarla savaşına yardımcı olmaktadır. Bilimsel olarak yapılmış araştırmalar sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonuna iyi geldiğini ortaya çıkmıştır.
Sumak Ne İşe Yarar?
Sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir ve hastalıklardan korunabiliriz. Sumak, ülkemizde yetişen ve çok sayıda hastalığa iyi gelen bitkidir. Sumak, Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Ağaçtan topladıktan sonra kurutulan bitki, tuzla karıştırılıp toz haline getirilir. Sıklıkla soğan salatalarında kullanılan sumak, kokuyu azaltır. Salataların her çeşidinde, yemeklerde ve mezelerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bağırsaklar içinde çok yararlıdır. Kadınlar erkeklere göre çok daha fazla hastalıkla karşı karşıya kalır. Kadın hastalıklarına karşıda çok iyidir.

Sumak Suyunun Yararları
- 1 litre kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı sumak koyduğunuzda elde edilen sumak suyunun yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz. Aynı zamanda yüzünüze bir pamukla uyguladığınız zaman aknelere çok iyi gelecektir.
- Düzenli kullanımda kronik rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
- Kötü kolesterolü dengeler.
- Enfeksiyon hastalıklarını tedavi eder.
- Ağrılı adet dönemlerinin en iyi yardımcılarındandır.
- Kanser tedavisi içinde bir mucizedir.
- Balgam ve kuru öksürüğe iyi gelmektedir.
- Diyabet hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Sumak suyunun son zamanlarda çokça duyduğumuz, tüm dünyayı etkisi altına almış ve hayatımızı her anlamda olumsuz etkilemiş coronaya karşı silah niteliğinde bir bitki olduğu öne sürülmektedir. Coronavirüse karşı etkili bir bitki olduğu belirtilmiştir.

Sumak Neye İyi Gelir?
Sumak, başta üst solunum yolları enfeksiyonları olmak üzere akciğer hastalıkları, soğuk alğınlığı, göz enfeksiyonları, kronik ateş gibi gribal enfeksiyondan kaynaklı oluşan hastalıklara iyi gelmektedir. İdrar söktürücü ve bağışıklık sistemi düzenleyici özellikleri ile tip 2 şeker ve tansiyonu düzenlemektedir. Sumak vitamin ve mineral yönünden zengin kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen bitki ve baharat çeşitleri içerisindedir. Sumak bitkisi rengi sebebi ile kana oksijen taşıyan hemoglabin bileşenlerine kanı daha hızlı taşır. Sumak bitkisi yemeklerde, salatalarda, karışımlarda, soslarda, bitki çayı karışımlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Sumak Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Sumak antioksidan bakımından zengin bileşenleri içermektedir.
- Sumak C vitamini, E vitamini, B6 ve B12 vitaminleri inaktif taşıma görevi görür.
- Sumak bitkisi kana kırmızı rengi veren hemoglabin hücrelerine kanın daha hızlı taşınmasını sağlar.
- Sumak bitkisi kalp ve damar sağlığını destekleyen damar yapısını destekler.
- Sumak unutkanlık ve demans gibi hastalıklarda güçlü uyarıcı dopamin bileşenleri içermektedir.
- Sumak soğuk algınlığı ve sindirim sistemi hastalıklarında etkin rol oynar.